You are here: PSPad forum > České diskuzní fórum > Problém

Problém

Goto Page: 1 2 Next

#1 Problém

Posted by: serusko | Date: 2013-04-17 14:02 | IP: IP Logged

Dobrý den, mám takový problém.
Studuji gymnázium a učíme se vytvářet webové stránky. Ve škole, když zadám správný příkaz (např.
<img src="bla/bla.jpg" title="bla" />), zobrazí se mi daný obrázek, ale když to dělám doma, tak ne. nevíte náhodou, kde je problém, že ve škole se mi obrázky zobrazují a doma ne? Děkuji

Options: Reply | Quote | Up ^


#2 Re: Problém

Posted by: pspad | Date: 2013-04-17 14:51 | IP: IP Logged

Cesta k obrazku lezi relativne k ceste k HTML souboru.
Takze je nutne HTML soubor ulozit, aby bylo mozne stanovit cestu k obrazkum

Options: Reply | Quote | Up ^


#3 Re: Problém

Posted by: Kráťa | Date: 2013-04-17 16:01 | IP: IP Logged

A máš tam ten obrázek? Nemáš ho jen ve škole? Nejlepší je, stisknout Ctrl+mezerník, zvolit tag img a v dialogovém okně se k němu proklikat, vyplnit alt, title, případný styl...

--
--------

Třeba to PSPad dávno umí, pouze to neumím já.
Kráťa s vypnutým zvukem

Options: Reply | Quote | Up ^


#4 Re: Problém

Posted by: serusko | Date: 2013-04-17 17:17 | IP: IP Logged

Děkuji moc za pomoc. Zkusil jsem to přes CTRL+spacebar a funguje to. Problém byl nejspíše v tom, že ve škole zadávám jen složku/obrázek.jpg(.png ...) a doma musím napsat kompletně celou cestu obrázku.
(C:/Users/xxx/Desktop/xxx/xxx/xxx.jpg.jpg)

Děkuji za pomoc. Zdar vytváření stránek!

Options: Reply | Quote | Up ^


#5 Re: Problém

Posted by: MirekSv | Date: 2013-04-17 17:46 | IP: IP Logged

no ale to není tak úplně pravda - to pouze svědčí o tom, že nemáž ponětí o tom, co je relativní adresování, takže to chce se trochu pocvičit v základech, a které se netýkají jen tvorby webu, ale souborů v PC obecně viz Google www.lmgtfy.com

www.gvp.cz polopate.jakpsatweb.cz

Edited 1 time(s). Last edit at 2013-04-17 17:47 by MirekSv.

Options: Reply | Quote | Up ^


#6 Re: Problém

Posted by: Kráťa | Date: 2013-04-17 20:49 | IP: IP Logged

Rozhodil jsem kuřecí kůstky a vyvěštilo mi to, že ve škole upravuješ uložený soubor, kdežto doma ten soubor nemáš uložený, nebo ne ve stejném adresáři (složce) - C:/Users/xxx/Desktop/xxx/xxx/. Kdybys to tam měl, např. C:/Users/xxx/Desktop/xxx/xxx/sem_chci_dat_obrazek.html, tak by ti stačilo napsat jen <img src="xxx.jpg.jpg"> (Proč má ten obrázek dvě přípony?).

--
--------

Třeba to PSPad dávno umí, pouze to neumím já.
Kráťa s vypnutým zvukem

Options: Reply | Quote | Up ^


#7 Re: Problém

Posted by: serusko | Date: 2013-04-19 10:45 | IP: IP Logged

MirekSv: Nemusíš být hned takový, jen jsem neználek, který to chtěl vysvětlit a ty se hned navážíš do mé neznalosti. Nedělám ze sebe mistra světa. Zeptám se jinak:
Ve škole píšu jen složka/název.přípona (webstranky/pozadi.jpg).
Co musím udělat pro to, aby mi to zde, doma, jelo tak, jako ve škole?

By the way: ta přípona kvůli toho, že jsem měl ten obrázek pojmenován "obrazek.jpg"

Options: Reply | Quote | Up ^


#8 Re: Problém

Posted by: pspad | Date: 2013-04-19 11:34 | IP: IP Logged

Musis mit svuj HTML soubor ulozen v adresari, ve kterem bude existovat podadresar Slozka a v ni ten obrazek.

soubor.html
---> Slozka1
------> obrazek.jpg

A jeste jednu vec by sis mel uvedomit. V HTML se nepouzivaji obracena lomitka, ale notmalni.
Takze: slozka/obrazek.html

Edited 2 time(s). Last edit at 2013-04-19 11:35 by pspad.

Options: Reply | Quote | Up ^


#9 Re: Problém

Posted by: Kráťa | Date: 2013-04-19 14:44 | IP: IP Logged

Quote:
Ve škole píšu jen složka/název.přípona (webstranky/pozadi.jpg).
Co musím udělat pro to, aby mi to zde, doma, jelo tak, jako ve škole?

Doma to musíš mít uložené ve složce/nadsložce, kde máš obrázky. Příklad
složka "mujweb" (kdekoli). V té složce máš soubor "sem_to_chci.html" a podsložku "obrazky", ve které je soubor "superobrazek.jpg".
Když budeš editovat soubor "sem_to_chci.html", napíšeš pouze
<img src="obrazky/superobrazek.jpg"> a zobrazí se.
Když založíš v PSPadu (či v čemkoli) nový soubor HTML a ten neuložíš do oné složky "mujweb", budeš muset uvádět celou cestu k obrázku, aby se zobrazil.

--
--------

Třeba to PSPad dávno umí, pouze to neumím já.
Kráťa s vypnutým zvukem

Options: Reply | Quote | Up ^


#10 Re: Problém

Posted by: serusko | Date: 2013-04-19 14:58 | IP: IP Logged

Už od začátku mám vytvořenou složku web, v ní podsložku "img" s obrázky, které mám zahrnuty na webu, a index.html, ve kterém upravuji zdrojový kód přes pspad. vše je stejné, jako ve škole. takže to nechápu. mám tu složku v adresáři s html kódem..

web

(folder) img
obrazek.jpg
pozadi.jpg
...

index.html

Edited 8 time(s). Last edit at 2013-04-19 15:04 by serusko.

Options: Reply | Quote | Up ^


Goto Page: 1 2 Next





Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2021 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR