You are here: PSPad forum > České diskuzní fórum > Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

#1 Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pursulus | Date: 2017-10-12 06:27 | IP: IP Logged

Jako začátečník potřeboval bych poradit. Potřebuji načítat textové soubory, a míti u nich nastaveno změněně kódování pro načítaný soubor, pravý okraj a zalamování řádků. Po zápisu a uložení potřeboval bych zase rychle přepnout do běžného pro mne nastavení (tedy stavu, který byl před editací onoho souboru). Tento způsob práce s PSPadem je pro mě zásadní věcí, a proto by mi rada hodně pomohla, ušetřila by mi mnoho času, který teď na tu věc prostě nemám. Děkuji.

Options: Reply | Quote | Up ^


#2 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pspad | Date: 2017-10-12 06:33 | IP: IP Logged

Zkuste prosim spis napsat co chcete dosahnout, treba bude nejaka alternativni/jednodussi cesta

Options: Reply | Quote | Up ^


#3 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pursulus | Date: 2017-10-12 07:09 | IP: IP Logged

Co chci dosáhnout: Uložit soubor, který bude zformátován se zalomenými řádky, zalomení musí mít přesnou hodnotu; a soubor musí být uložen v určité kódové stránce. To je všechno, je to jednoduché, v editorech kdysi pod DOSem jsem to řešil elegantně napsaným makrem, ve Windows 7 64bit je ale můj DOS minulostí, stručně řečeno (nezmiňuji možnost virtuálních o. s.). Tak mi napadlo, že PSPad — ten totiž jediný podporuje ve Windows Kameníky (a v této kódové stránce je ten zakopaný pes, neboť v té potřebuju soubory ukládat) by mi v tomto docela častém ukládání těchto souborů mohl posloužit, aniž bych se musil uchylovati k řešení méně elegantnímu, kterým je uložit takový soubor a po té jej ještě převodníkem do Kameníků převésti. Jak vidíte, nejedná se o nějakou životní nutnost, něco, co by se nedalo dělat jinak — ale v PSPadu by to šlo nejrychleji a nejlépe, za předpokladu, že si klávesovou zkratkou spustím script a po editaci další (na zpětnou úpravu potřebných nastavení).

Zmínil jsem se o tom zde ve fóru pouze proto, že jsem zjistil, že PSPad podporuje scripty Javy a VS Basicu (má na to zvláštní adresář); a upřímně, napsati takový script musí býti pro znalého otázka čtvrt hodinky, nejvýše. Tak jsem to myslil, a jestliže to není tak jednoduché, nemá smysl, aby se tím někdo trápil, nicméně děkuji za následnou odpověď, abych věděl, jak to je doopravdy s možnostmi scriptování v PSPadu.

Options: Reply | Quote | Up ^


#4 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pspad | Date: 2017-10-12 07:45 | IP: IP Logged

Pokud zapnete zalomeni a neudelate nic jineho, tak to je jen zalomeni pro cteni - neni fyzicke. Pokud chcete text zalomit, pak na to slouzi funkce preformatovat odstavec.
Pozici praveho okraje nastavit na pozadovanou velikost

Skript by pak delal:
oznacit cely text
runPSPadCommand() s parametrem pro preformatovani odstavce
ulozit

Options: Reply | Quote | Up ^


#5 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pursulus | Date: 2017-10-12 08:56 | IP: IP Logged

Děkuju, ovládání PSPadu je mi celkem dobře známo, nevyznám se pouze v možnosti psaní scriptů. Předpokládám ale, že je tedy někde v nápovědě popsána podrobně = dostatečně dobře syntaxe scriptovacího jazyka PSPadu; je-li tomu tak, poradím si s tím po čase; není-li takové nápovědy, potom ovšem to je špatně. Ještě tedy, buďte tak laskav, a odepište mi, zda postup, který následně napíšu, bude správný a proveditelný.

1. Načtu (ručně) soubor.

2. Spustím (nejlépe definovanou klávesovou zkratkou, příp. ťuknutím na uživatelské tlačítko umístěné viditelně na ližině programu script, který mi udělá, co potřebuju:
– nastaví pravý okraj;
– nastaví požadovanou kódovou stránku souboru;
– nastaví zalamování řádků na Ano.

3. Napíšu text do souboru.

4. Po zapsání textu do souboru spustím script (druhý), který udělá:
– zformátuje celý soubor podle právě nastaveného pravého okraje do požadovaného kódování;
– nastaví PŮVODNÍ hodnoty pravého okraje, příp. přenastaví do původního stavu nastavení pro kódové stránky bylo-li by změněno prvním scriptem, a uvede příp. do původního stavu nastavení zalamování řádků;
– uloží soubor a ukončí editor.

Vůbec nejlepší by bylo, kdyby byla možnost spustit PSPad z příkazové řádky systému tak, aby se rovnou načetl jak soubor, tak i udělal první script.

Byl jsem zvyklý u starých DOSovských editorů (jako Aurory, QEditu), že jejich scriptovací jazyk umožňoval všechny úkony spojené s psaním i nastavením programu, a to tak, že nebylo ovlivněno platné, běžné nastavení (tedy po dalším spuštění editoru bylo nastavení stejné jako před použitím scriptu).

Děkuji za odpověď, uživ. Pursulus.

Options: Reply | Quote | Up ^


#6 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: vbr | Date: 2017-10-12 11:02 | IP: IP Logged

Zdravim,
zda se mi, ze uvedeny postup by se mohl zjednodusit spis vyclenenim zvlastni instance PSPadu v samostatnem adresari - s nastavenim jako "portable" s konfiguracemi aj. v ramci adresare programu (je treba pouzit vlastni "pristupne" umisteni mimo systemove chranene slozky, jako jsou napr. Program Files... apod.).
Tam by mohly byt nastavene prislusne parametry okraj, kodovani (bez autodetekce) a pripadne dalsich, a pak by zrejme slo jen o otevreni, upravu a ulozeni beznymi prikazy.

Komplikace pritom je s osetrenim otevirani dotycnych souboru v teto zvlastni instanci programu - bylo by treba v nastaveni obou povolit vice instanci (jinak volani "prevezme" drive spusteny program), coz nemusi byt zadouci u prace s ostatnimi soubory (hlavne, pokud se otviraji napr. se souboroveho manazeru a ne v ramci PSPadu).

Jinak dokumentace ke skriptovani v PSPadu je v souboru
Scripting.rtf
v hlavnim programovem adresari PSPadu. Skriptovani se ale aktualne vic zameruje na praci s obsahem editacniho okna, ne uz tolik na nastaveni programu a manipulaci se soubory.

pro prepinani funkce zalamovani radek by byl prikaz
runPSPadAction(...)
s akci:
aWordWrap Word Wrap Lines on/off
a pak
aReformat Reformat block (paragraph=blank line)
nebo:
aReformat2 Reformat block (paragraph=short line)

Nevim ale, jestli existuje podpora pro nastaveni okraju pro zalamovani a preformatovani a pro kodovani souboru.

Zdravim,
vbr

Options: Reply | Quote | Up ^


#7 Re: Poraďte: Script nebo makro pro rychlé nastavení pro psaní.

Posted by: pursulus | Date: 2017-10-12 14:32 | IP: IP Logged

Mnohokráte děkuji! Teď, když rámcově vím, co mohu očekávat, bude pro mne hnedky všecko snazší. Dublinstalace-portable použil jsem už u jiných programů, a úspěšně. S tím si poradím. Buďte zdrávi! --- uživ. Pursulus.

Options: Reply | Quote | Up ^






Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2024 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR