You are here: PSPad forum > České diskuzní fórum > Česká diakritika
Posted by: virtja1 | Date: 2013-12-21 21:27 | IP: IP Logged
Dobrý den,
Peru se občas s tímto problémem. V editoru se mi z neznameho duvodu obcas prehodi české znaky do tohoto formatu, priklad:
Kemp v Lover’s Leap je kvĹŻli shutdownu zavĹ™enĂ˝, ptáme se tedy ve Strawbery Lodge, jakĂ© jsou moĹľnosti. PĹ™ĂjemnĂ˝ chlapĂk nám nabĂzĂ mĂsta ke stanovánĂ kousek...
Ale v nahledu to je spravne s diakritikou.
Prosim o radu, co delam spatne?
V head mam <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Dekuji,
Jan Virt.
Posted by: vbr | Date: 2013-12-21 23:42 | IP: IP Logged
virtja1:Dobrý den,Peru se občas s tímto problémem. V editoru se mi z neznameho duvodu obcas prehodi české znaky do tohoto formatu, priklad:
Kemp v Lover’s Leap je kvĹŻli shutdownu zavĹ™enĂ˝, ptáme se tedy ve Strawbery Lodge, jakĂ© jsou moĹľnosti. PĹ™ĂjemnĂ˝ chlapĂk nám nabĂzĂ mĂsta ke stanovánĂ kousek...
Ale v nahledu to je spravne s diakritikou.
Prosim o radu, co delam spatne?
V head mam <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Dekuji,
Jan Virt.
Zdravim,
jedne se o text kodovany v utf-8 (proto se webova se spravnou hlavickou zobrazi dobre) v editoru je ovsem zobrazeny nespravne jako by slo o windows-1250.
Melo by pomoci prepnout v menu Format na utf-8 a znovunacist soubor (Ctrl+R).
(Nevim ale, v cem by presny problem spocival - ukazkovy text se mi nedari otevrit s nespravnym kodovanim - vzdy se pouzije utf-8.)
zdravim,
vbr
Posted by: virtja1 | Date: 2013-12-22 12:35 | IP: IP Logged
Diky moc, Vase reseni funguje.
Mejte se, H. Virt.
Posted by: korys | Date: 2014-02-08 11:16 | IP: IP Logged
Mám stejný problém, ale navrhované řešení nefunguje. Používám Win7, takže když mám soubor napsaný třeba v notepadu, po otevření v PSPadu se mi zmrší diakritika.
příklad: "pøedpokládáme, že k nìmu dojde"
Ta se sice zpátky přeloží správně, ale nedá se do toho rozumně zasahovat - české znaky se přeloží bez diakritiky. Ať tam nastavím kódování v menu Formát jakékoliv kódování, správné české znaky s diakritikou nedostanu (zato funguje třeba čínština nebo co to je, i když její správnost nemůžu potvrdit )
Upravuji soubor php, který nemá html hlavičku, ale i když tam přidám meta charset tak se mi to nedaří správně nastavit.
Dělalo mi to zatím ve všech verzích včetně poslední 4.5.7 (2450).
Kromě toho se mi nezobrazuje diakritika v ovládání editoru ("Otevrít" apod.).
Kde je chyba?
Jan P.
Posted by: pspad | Date: 2014-02-08 13:52 | IP: IP Logged
Zkontrolujte si správnou kódovou tránku na stavovém řádku programu. Zřejmě tam nebude Windows 1250.
Pokud je vše v pořádku a k poškozování češtiny stále dochází, pak jste nedodržel postup uvedený v tématu:
forum.pspad.com
Posted by: korys | Date: 2014-02-28 18:10 | IP: IP Logged
Jo, tak to jsem netušil, že člověk musí projít takovou šíleností, při instalaci mě nikdo nevaroval . Ale už to funguje, díky!
Posted by: pspad | Date: 2014-02-28 22:04 | IP: IP Logged
korys:Jo, tak to jsem netušil, že člověk musí projít takovou šíleností, při instalaci mě nikdo nevaroval . Ale už to funguje, díky!
Za to můžete poděkovat dodavateli vašeho počítače, že použil pro instalaci zmršený obraz.
Zrovna teď jsem bojoval s doedanými počítači od HP, kde nefungovala ve Windows vypalovací mechanika. Bohužel pro některé programy, které používáme je nutné využít přímo prostředky Windows k vypalování. Vyřešila to vlastní instalace. Takže ani HP není vyjímkou. Udělají jeden univerzální obraz pro spoustu jazykových mutací a modelů a to, že to pořádně nefunguje je nezajímá.
Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2024 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR