You are here: PSPad forum > Developer forum - new builds > Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

#1 PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: pspad | Date: 2026-04-16 05:07 | IP: IP Logged

Odkazy ke stažení, doporučuji 32b verzi:
pspad.poradna.net
sourceforge.net
PSPad 64 bit je EXPERIMENTÁLNÍ. Verze zatím neobsahuje skriptování. V případě problémů použijte 32b verzi.
pspad.poradna.net

SHA1 hash: 999439f10ebe87a5f46ecfc874d01d98cbdf6161 pspad552b843.zip 572045753dea99b214632323dc5cc95be18d3dfb pspad552b843x64.zip

Tento archiv obsahuje pouze změněné soubory, proto:
1. Stáhněte si a nainstalujte poslední plnou verzi programu (můžete použít i portable verzi).
2. Přepište existující soubory obsahem tohoto archivu

Změny od verze 5.5.1 (833)

Novinky:
Hledání/nahrazení v souborech - nová volba [x]Nahradit v R/O souborech. Dosud automaticky nahrazoval vždy

Opravy:
Incrementální hledání (Ctrl+E) nevypnulo pouze celá slova
Velikost fontu na Windows 7 při změněné velikosti
Další opravy hlášených chyb

Edited 1 time(s). Last edit at 2026-04-16 07:23 by pspad.

Options: Reply | Quote | Up ^

#2 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: Pytlík | Date: 2026-04-19 18:43 | IP: IP Logged

Dobrý den,
PSPad 32, zarovnat do bloku: rád bych, aby poslední slovo na řádku nepřesahovalo délku bloku. Dá se nastavit, aby to tak bylo, nebo je nezbytné, aby začátek posledního slova nepřesahoval konec bloku?

#3 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: Pytlík | Date: 2026-04-28 17:45 | IP: IP Logged

Posílám poslední verzi TakeCommand.ini (pro adresář Syntax), vytvořeného pro poslední verzi Take Command v36.00 (ne)využití dle libosti:
https://webshare.cz/#/file/p1HZiezeYY/takecommand-ini Zároveň upozorňuji na (zřejmě letitý problém), že některé položky prostě nejsou zdůrazněny náležitou barvou. Nejsnadněji se to ověří tak, že se tomuto souboru přiřadí některá z koncovek .btm, .bat či .cmd a otevře se v PSPadu.

#4 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: mkocman | Date: 2026-07-13 16:32 | IP: IP Logged

Dobrý den,
po letech jsem konečně přešel na verzi s novou komponentou editoru (z buildu 600) – pozitiva již značně převládají (zejména na Win11 byla 5 let stará verze již extrémně pomalá). 2 věci jsou ovšem nepříjemné:
* nefunkčnost menu Okno/Další|předchozí okno – to zafunguje v panelu Log/Hledání nebo v Nástrojovém panelu (jediný WA je zavřít tyto panely – teprve poté funguje nad otevřenými soubory)
* menu Soubor/Informace o souboru vypisuje časy v pásmu GMT – nikoli SELČ

#5 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: mkocman | Date: 2026-07-15 08:03 | IP: IP Logged

Ad nefunkčnost menu Okno/Další|předchozí okno: jiný WA: otevřít jiný panel (např. Monitor schránky), provést tam nějaký klik (nutné) a zavřít ho – akce totiž zafunguje v naposledy aktivovaném bočním panelu, kde se aktivuje kurzor – jakmile se zavře, zafunguje nad otevřenými soubory.

Paxe mi ještě násobí svislá čára na pozici kurzoru po některých editacích – neodebírá se, takže postupně vzniká pavučina (tento problém má nová komponenta editoru od začátku; WA: překreslit řádky – např. PgDn+PgUp).

Edited 5 time(s). Last edit at 2026-07-15 08:11 by mkocman.

#6 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: vbr | Date: 2026-07-16 14:50 | IP: IP Logged

Zdravím,
nefunkční přepínání mezi otevřenými soubory pomocí menu Okno: Další okno / Předchozí okno můžu potvrdit; při zobrazeném nástrojovém panelu se přepnutí realizuje tam místo textových oken.
(Sám tento způsob přepínání běžně nepoužívám, častěji klávesové zkratky, které fungují i se zobrazeným nástrojovým panelem (Ctrl+(Shift+)Tab), případně Alt+(horní)číslo tabu, nebo taby myší, resp. i seznam otevřených souborů v nástrojovém panelu.)

Teď při pokusném přepínání z menu se ale navíc projevila další chyba - i při vypnutém nástrojovém panelu se místo přepínání přes toto menu Okno: Další... jen se překreslilo barevné zvýraznění aktivní záložky/tabu s názvem souboru, zůstával ale pořád zobrazený původní soubor, který byl i dál vypsaný v horním titulku okna.
Tahle chyba, která se mi asi někdy objevila i dřív, je ale nepravidelná, po restartu programu se zatím neprojevila. (Může to i být nezávislý jiný problém v propojení částí programu a uživatelského rozhraní.)
(PSPad 32b, 5.5.2, 843)

Zdravím a přeju pěkné léto,
vbr

#7 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: mkocman | Date: 2026-07-28 09:02 | IP: IP Logged

Dobrý den,
děkuji za příspěveksmiling smiley Menu Okno: Další okno / Předchozí okno se hodí zejména pro přepnutí z 1. souboru na poslední, pokud je hodně otevřených souborů (pro tyto položky jsem si definoval hotkeys Ctrl+PgUp/Dn) – PSPad totiž ani při nastavení Poslední použité pořadí někdy nepřepíná záložky správně (Ctrl+(Shift+)Tab) – zejména pokud poslední okna jsou diff...

Chyba nepřepnutí obsahu okna (= neodpovídající aktivní záložka) se mi také občas děje, ale jen při specifickém postupu, nebo pokud je PSPad už "unavený" (tehdy je třeba ho co nejdříve restartovat – jinak je schopen nabořit zejména Recent.INI vložením paznaků (UTF-8), což vede k useknutí tohoto souboru při příštím uložení = ztráta větší či menší části Historie – při této příležitosti (opět) prosím o zálohování úplně všech měněných souborů (*.INI, *.PPR) nejen do *.old (tam většinou nacházím stav již nabořený), ale i do adresáře záloh – při nastaveném Adresář pro zálohy souborů – ten lze totiž synchronizovat do cloudu – narozdíl od aktivních souborů v Roaming\, kde to může vést k přerušení aktualizace souborů (tak to u mě bylo v případě totalcmd.log)).

#8 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: pspad | Date: 2026-07-31 15:19 | IP: IP Logged

Omezil jsem zapisy do PSPad.ini a Recent.ini na minimum.
Plus jsem prochazel kod a resil ovolnovani apod.
Pokud by se jeste opakovalo niceni souboru, dejte mi prosim vedet.

#9 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: pspad | Date: 2026-07-31 15:37 | IP: IP Logged

Prepinani zalozek pres menu Okno mi funguje, ale to muze byt zpusobeno tim, jak jsem se ted v tom vyradil.
Chybu s casem ve statistikach potvrzuji a opravim

#10 Re: PSPad unicode 5.5.2 (843) Cesky

Posted by: pspad | Date: 2026-08-20 08:07 | IP: IP Logged

Pytlík:
Dobrý den,
PSPad 32, zarovnat do bloku: rád bych, aby poslední slovo na řádku nepřesahovalo délku bloku. Dá se nastavit, aby to tak bylo, nebo je nezbytné, aby začátek posledního slova nepřesahoval konec bloku?

Zarovnání probíhá dle indikátoru (čáry) (změna pozice kliknutím na pravítko). Zkoušel jsem zarovnat označený text do bloku a slova končila přesně na pozici pravítka, do textu se doplňovaly mezery.
Můžete mi napsat postup, tak se k "nezarovnani" dostat?

Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2026 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR