You are here: PSPad forum > Bug report / Hlášení chyb > slow start (not SSL problem) but start-up splash screen (solved)

slow start (not SSL problem) but start-up splash screen (solved)

#1 slow start (not SSL problem) but start-up splash screen (solved)

Posted by: xspiky | Date: 2014-09-16 12:58 | IP: IP Logged

PSPad is starting too slow, after looking with process explorer I found that break for 2s with this:

14:31:34,5411359 PSPad.exe 11288 CreateFileMapping C:\Windows\SysWOW64\cs-CZ\msctf.dll.mui SUCCESS SyncType: SyncTypeOther

14:31:36,5484155 PSPad.exe 11288 CreateFile C:\progs\pspad\RICHED20.DLL NAME NOT FOUND Desired Access: Read Attributes, Disposition: Open, Options: Open Reparse Point, Attributes: n/a, ShareMode: Read, Write, Delete, AllocationSize: n/a

14:31:36,5487525 PSPad.exe 11288 CreateFile C:\Windows\SysWOW64\riched20.dll SUCCESS Desired Access: Read Attributes, Disposition: Open, Options: Open Reparse Point, Attributes: n/a, ShareMode: Read, Write, Delete, AllocationSize: n/a, OpenResult: Opened

It'is only my problem?

Radek

Edited 1 time(s). Last edit at 2015-08-31 09:56 by Stefan.

Options: Reply | Quote | Up ^


#2 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: pspad | Date: 2014-09-16 13:19 | IP: IP Logged

I am currious where this line cames from:
14:31:36,5484155 PSPad.exe 11288 CreateFile C:\progs\pspad\RICHED20.DLL NAME NOT
FOUND Desired Access: Read Attributes, Disposition: Open, Options: Open Reparse
Point, Attributes: n/a, ShareMode: Read, Write, Delete, AllocationSize: n/a

I don't understand, why your system is trying to create file RichEd20.dll. It's system library located in \Windows\SysWow64 and \Windows\System32 folders

I will try to investigate it

Options: Reply | Quote | Up ^


#3 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: xspiky | Date: 2014-09-17 06:54 | IP: IP Logged

It's simple, I have installed c:\progs\pspad\PSPad.exe , so it's try first Exe path for searching DLL.

Options: Reply | Quote | Up ^


#4 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: xspiky | Date: 2014-09-18 08:36 | IP: IP Logged

I tried old versions and this is result:
until version
Build 2453 - fast start (<1s) (http://forum.pspad.com/read.php?6,60198)

starting with
Build 2455 - slow start (>3s) (http://forum.pspad.com/read.php?6,60628)

thank you
Radek Cervinka

Options: Reply | Quote | Up ^


#5 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: poulicek | Date: 2015-08-03 20:04 | IP: IP Logged

I've just run into the same problem and solved it by simply disabling the start-up screen (version 4.6.0)

The difference is tremendous, the start-up time decreased from couple of seconds the half a second. This bug/feature is really misfortunate, just because of this I've been seeking an alternative editor until I managed to overcome the problem.

Edited 1 time(s). Last edit at 2015-08-03 20:05 by poulicek.

Options: Reply | Quote | Up ^


#6 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: vitexikora | Date: 2015-08-30 12:45 | IP: IP Logged

same problem, same solution.
the startup is now 10X FASTER.
please, this should be a default setting or the slowness of the splashscreen should be resolved. I was even thinking of trying a different editor, just because how slow it was. Im starting it like 5-20 times a day.

Options: Reply | Quote | Up ^


#7 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: pspad | Date: 2015-08-30 12:57 | IP: IP Logged

There were intentional delay showing splash screen.
I modified SplashScreen behavior to don't delay start of program.
I did some other modification too, I hope you will be kindly surprised

Options: Reply | Quote | Up ^


#8 Re: slow start (not SSL problem)

Posted by: vitexikora | Date: 2015-09-01 21:59 | IP: IP Logged

Awesome! Thanks.

Options: Reply | Quote | Up ^






Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2021 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR