You are here: PSPad forum > České diskuzní fórum > Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

#1 Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Posted by: Beklar | Date: 2025-07-01 12:59 | IP: IP Logged

Hezké odpoledne,

omlouvám se, pokud je můj dotaz triviální, nejsem programátor a PSPad používám k čištění našich knihovních katalogů.

Potřebovala bych zjistit úplný seznam třípísmenných kódů rolí, které se u nás v knihovně při katalogizaci používaly, takže bych potřebovala říci PSPadu: vyber řetězec "^a..." (kde "." reprezentuje libovolný znak) a výsledky si vykopírovat do samostatného souboru.

Když jsem se pokoušela hledat odpověď ve fóru, našla jsem podobné dotazy (např. zde: forum.pspad.com), u nichž bylo jako řešení doporučeno užít regulérních výrazů - je to, prosím, možné i v mém případě?

Předem moc díky za ideálně polopatickou odpověď!

Options: Reply | Quote | Up ^

#2 Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Posted by: pspad | Date: 2025-07-01 13:56 | IP: IP Logged

Pro upresneni. Ty kody jsou libovolna 3 pusmena na zacatku radku? Nebo zacinajici pismenem "a" a 3 libovolne znaky?

Pokud bych bral vas priklad, tak:
Hledat: ^a...
[X] Regularni vyrazy

Pouzit tlacitko kopirovat - vysledek do noveho souboru
Nasledne Seradit s odstranenim duplicit

#3 Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Posted by: Beklar | Date: 2025-07-03 07:00 | IP: IP Logged

Ty kódy mohou být na řádku umístěny různě (úplně na začátku nejsou nikdy, protože každý řádek je uvozen číslem pole, ve kterém se data v knihovním systému vyskytují), ale skládají se vždy ze tří písmen a bezprostředně je předchází stříška a písmeno "a" (= ^a)

Př.
07: ^ailu^bobálka^kVladimír^pPistorius
07: ^bfotografie^kJiří^pŠpiegl^afot
07: ^bopis^agru^kMarcela^pVlčková
etc.

Z takovéhoto typu sekvence bych tedy chtěla dostat seznam:

^afot
^agru
^ailu
etc.

Vaši radu vyzkouším...

Edit: Teď mi došlo, že možná budu mít problém s těmi stříškami, nedošlo mi, že v rámci regulérních výrazů mají také svůj význam, jenže bez nich se neobejdu, protože kdybych hledala pouze "a" a tři následující znaky, výsledky by se mi zaplevelily nesouvisejícími útržky slov. sad smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 2025-07-03 07:08 by Beklar.

#4 Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Posted by: pspad | Date: 2025-07-03 10:40 | IP: IP Logged

Hledat: \^a\w{3,3}
[x]Regulární výrazy

Tlačítko Kopírovat (vlevo dole v dialogu hledání)

#5 Re: Vyselektování (zčásti obsahově neurčité) sekvence znaků

Posted by: Beklar | Date: 2025-07-03 11:44 | IP: IP Logged

Děkuju moc! (Sama bych to vymýšlela věky...)

Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2025 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR