You are here: PSPad forum > České diskuzní fórum > Re: Přístupnost nové verze editační komponenty

Re: Přístupnost nové verze editační komponenty

#1 Přístupnost nové verze editační komponenty

Posted by: peersoft | Date: 2021-05-20 14:51 | IP: IP Logged

Dobrý den,
po aktualizaci PSPadu na build 629 pozoruji, určitě vzhledem k aktualizaci editační komponenty, o hodně zhoršenou přístupnost. Čtečky obrazovky nikdy nemohly sledovat blikající kurzor (caret) v PSPadu jinak než detekcí tvaru kurzoru a operací vykreslování přes GDI, ale doteď to šlo, i čtečka obrazovky NVDA, která nemá až tak dokonalou podporu zachytávání obrazu, si s tím poradila. Nyní je to tak, že ve většině případů je text čten správně řádek po řádku (při pohybu kurzorovými šipkami nahoru/dolů), když nechám čtečku domluvit a pak pohnu kurzorem. Když ji domluvit nenechám, hlásí prázdný prostor, jako kdyby byl všude prázdný řádek. Při práci s braillským displejem jsem si všiml, že řádek na něm jakoby rychle problikl při pohybu kurzorem a pak se tak ustálil, takže tam je zobrazován dobře, ale když jsem používal dřívější verzi, nic neproblikávalo a jen se obnovil text řádku. Problikáváním myslím to, že text na malou chviličku zmizí a pak se objeví, nejspíš i podle té chviličky hlas nabyde dojmu, že tam nic není. Zkoušel jsem i v nastavení čtečky NVDA měnit interval detekce caretu, ale ať jsem hodnotu snižoval či zvyšoval pod 100 ms, nepomohlo to. Píši to sem jednak aby se to případně mohlo nějak analyzovat a pokud možno vyřešit, ale také kdyby vás v souvislosti se všemi napsanými zjištěními napadlo cokoli, byť nějaká vlastnost nové komponenty ovlivňující vykreslování, nebo skryté nastavení PSPadu či cokoli, co by se dalo vyzkoušet. Nerad bych PSPad opouštěl. Mám povypínané vše, co se povypínat dalo v menu Zobrazit, tedy veškeré panely, syntaxi, čísla řádků, aktuální řádek, pravítko atd. Zkoušel jsem si s tím hrát, že jsem jednotlivě zapínal některé tyto věci, ale bylo to snad ještě horší. Kupodivu když mám zapnuté zalamování řádků a pohybuji se šipkami uvnitř jednoho zalomeného řádku po zalomených úsecích, problém se nevyskytuje, tedy i při rychlém pohybu se začne číst vždy další řádek, na který jsem kurzorem přešel, problém se tedy vyskytuje vždy při přecházení mezi fyzickými řádky.

--
Peer

Options: Reply | Quote | Up ^


#2 Re: Přístupnost nové verze editační komponenty

Posted by: AD7 | Date: 2021-05-22 16:08 | IP: IP Logged

Ale to zrejme súvisí s Windows. Možná niekto to vie presne popísať, že od určitých Windows sa zásadne interne zmenil spôsob práce s GDI.

A PSPad dlhšie používal kód, ktorý išiel na to starším spôsobom. Teraz: Nová komponenta - nový spôsob.

A čo napr. Notepad++

Edited 1 time(s). Last edit at 2021-05-22 16:08 by AD7.

Options: Reply | Quote | Up ^


#3 Re: Přístupnost nové verze editační komponenty

Posted by: pspad | Date: 2021-05-22 16:17 | IP: IP Logged

Moc se omlouvám, odpovídal jsem mailem a neuvědomil jsem si, že je to příspěvek z fóra.

Za mne bude potřeba vypnout Code folding. V této chvíli je to jen v nastavení programu / tlačítko přímá editace. Řádek: CodeFolding=1
změnit na: CodeFolding=0

Jako další bych vypnul zvýrazňování označeného textu:
Nastavení programu / Editor 1 - předposlední volba

Můžeme se dohodnout na nějakém jednom vypínači, který by třeba po aktivaci vypnul všechno, co by mohlo způsobovat zbytečné překreslování.

Edited 1 time(s). Last edit at 2021-05-22 16:18 by pspad.

Options: Reply | Quote | Up ^


#4 Re: Přístupnost nové verze editační komponenty

Posted by: peersoft | Date: 2021-05-22 19:01 | IP: IP Logged

Dobrý den,
bohužel ani jedno z těchto nastavení, byť jsem i deaktivoval obě, problém nevyřešily. Notepad++ je v pohodě, ale ten jede přes komponentu Scintilla a ta má nějakou podporu ve čtečce NVDA (myslím, že to jede přes nějaké Windows messages, které NVDA dokáže chápat, ostatně takhle řeší výběr, položky a další věci u většiny programů). Zrovna tedy code folding by mě ale dost mrzel, na ten jsem se dost těšil, že to nějak půjde dobře implementovat. Jinak už jsem na buildu 637 (náhodou jsem ho vypátral). Jinak jen k tomu buildu - když dám v dialogu Existuje novější verze odkaz Stáhnout vývojovou verzi, přesměruje mne vždy do fóra do buildu 579 (dělalo i v buildu 629).

--
Peer

Edited 1 time(s). Last edit at 2021-05-22 19:04 by peersoft.

Options: Reply | Quote | Up ^






Editor PSPad - freeware editor, © 2001 - 2024 Jan Fiala, Hosted by Webhosting TOJEONO.CZ, design by WebDesign PAY & SOFT, code Petr Dvořák, Privacy policy and GDPR